Minähän olen loppujen lopuksi tehnyt vain muutaman sukkaparin itselleni kärjestä alkaen ja nyt näitä joulusukkia tehdessäni olen sit katsellut kaikenlaisia ohjeita ja sitten rupesi mielessäni muotoutumaan, että oiskohan se minun mieleiseni kärjestä aloitettava perussukka kasassa eli yhdistelmä erilaisista ohjeista. Siinä vaiheessa olin tekemässä neljänsiä lahjasukkia, joista postailen myöhemmin ja jotenkin rupesi hirvittämään yksi kohta. No, ei siinä muu auttanut, kun tehdä itselle testisukat 7-veikan jämistä. Tein näihin ihan minimaalisen varren eli tarkoitukseni on käyttää näitä lähinnä tossujen korvikkeena.
I have knitted only few pairs of toe-up socks for myself and while knitting these socks for Christmas I saw different kind of instructions. After 3rd pair I started to wonder whether I have found my favourite combination of patterns including cast-on from there and toe according to that, gusset based on... – my own favourite toe-up basic sock. I was in the middle of 4th pair and I hesitated to try the last experiment with those and due to that I decided to knit a pair of test socks for myself. I took some Novita 7-veljestä leftovers and started to knit. The leg is really short, since I am going to use these as some kind of slippers.
The rest of the post is in Finnish only, since I have written quite detailed notes in English to my Ravelry Project-page: Test Socks for me.
Aloitus - turkkilainen kieputus
Aloituksessa tykkään käyttää Turkish Cast-On -metodia. Ohje on englanniksi, mutta siellä on hyvät kuvat. Minä kietaisen aloituksessa 8 kietaisua. Olen kokeillut sitä kahdeksikkoaloitusta, missä tehdään tosiaan 8-muotoista lenkkiä puikkojen välille. Tämä on vielä helpompi ja tämä tulee minulla kerrasta siisti eli jälkikäteen ei tarvitse kiristellä mitään.
Kärkilisäykset - nauhana
Sit teen nauhalisäykset eli lisäilen silmukoita kummassakin reunassa neulomalla ensin toiseksi viimeisen silmukan etu- ja takakautta oikein, sitten neulon viimeisen silmukan. Seuraavan puikon alussa neulon heti ensimmäisen etu- ja takakautta oikein. Jossain neuvottiin puikon alussakin neulomaan ensin yksi silmukka tavallisesti, mutta sillä konstilla se lisäysraita meni mielestäni hieman vinoon sukkaan nähden. Lisäyksiä teen yleensä joka kerros siihen asti, kun minulla on 16 silmukkaa kummallakin puikolla. Sen jälkeen lisään joka toinen kerros, kunnes silmukoita on riittävästi. Niin, aloituksen ja kärjen teen yleensä magic loopilla. Viimeisen lisäyksen jälkeen neulon yhden kerroksen ja siinä neuloessani vaihdan sukkapuikkoihin.
Suora osuus & kiilalisäykset - istuva suora & pitkä ja korkeahko kiila
Ja kärkilisäyksiä teen vain sen verran, että sukka on istuva päkiän kohdalla eli minulla on vähemmän silmukoita kuin yleensä sukkaohjeissa neuvotaan. Kiilalisäyksiä teen joka toinen kerros ja teen niitä niin paljon, että periaatteessa voisi sanoa, että pohjassa käytettävät silmukat tuplaantuu. Tämä tarkoittaa, että kiilalisäykset pitää aloittaa varsin aikaisessa vaiheessa. Ja laskeminenhan onnistuu, kun tietää, että montako kerrosta tulee kiilalisäystä + montako kerrosta tulee kantapään pohjaan ja katsoo omasta neuletiheydestään, että montako senttiä siitä syntyy. Vähentää sen sit halutusta sukan pituudesta, niin sit tietää, että paljonko pitää kärjen ja suoran osuuden pituuden olla.
Kiilalisäykset teen siten, että neulon lisäsilmukan sieltä lisättävän silmukan äidistä tai isoäidistä. Tuolta löytyy jotain ohjetta, tosin taas englanniksi, mutta kuvien kera. Eli kun lisään puikon lopussa, niin neulon ensin äidin tyrkäten puikon edestä taakse eli siten, ettei silmukka kierry. Kun lisään toisella puolen puikon alussa, niin tyrkkään puikon jo neulomani silmukan isoäitiin ja taasen edestä taakse. Kuulostaapa väkivaltaiselta touhulta. :D Mutta joo, tämä metodi oli sellainen, että kummallakaan puolen ei ollut reikäisemmän näköistä lisäystä. Ja viimeisen lisäyksen jälkeen neulon yhden kerroksen ja neuloessani vaihdan pyöröihin eli kantapään teen magic loopilla.
Kantapää - korkea kantalappu
Kantapään teen Ullassa olevan kärjestä aloitettu kiilakantapää -ohjeen mukaan. Keskellä minulla on 1 puikon silmukat + 2 ja koska teen paljon enemmän kiilalisäyksiä kuin tuossa ohjeessa sanotaan, niin kantalappu nousee korkeammalle tuolla takana. Tämä kantapää istuu minun jalkaani hyvin ja on sellainen, että en saa mihinkään mitään ylimääräisiä reikiä.
Lyhennettyjä kerroksia tehdessäni nostan sekä oikealla että nurjalla ekan silmukan nurin ja muljautan. Kantalapussa teen vahvistettua neuletta niin, että oikealla puolen teen sitä neulo-nosta juttua ja nurjalla neulon koko rivin nurin. Puikon ensimmäisen silmukan nostan (oikealla oikein ja nurjalla nurin). Koska tykkään vahvistetusta silleen salmiakkikuviona, niin sitten vaihtelen, että 1. kerroksella nostan-neulon-nostan-neulon ja toisella kertaa neulon-nostan-neulon-nostan. Siinä siis käy niin, että joka toinen kerros nostan ekan ja tokan peräkkäin.
Kun kummassakin reunassa on vielä 1 silmukka kaventamatta, niin lähden neulomaan jo ympäri ja samalla vaihdan yleensä sukkapuikkoihin. Viimeisen silmukan puikon lopussa kavennan entiseen tapaan SSK:lla, mutta sitten siellä toisessa laidassa neulonkin 2 oikein yhteen, jotta se vastaa sitten sitä 2 nurin yhteen linjaa.
Varsi - saattaa vaatia lisäyksiä
Varren teen sitten sukkapuikoilla mieleisekseni. Tosin tässä pitää huomioida, että kohtuu lyhytvartisissakin sukissa saatan tehdä pari lisäystä, koska se mun "perussilmukkamäärä" on aika pieni. Ja jos lankaa on hintsusti, niin jätän ekan sukan jossain vaiheessa odottelemaan katkaisematta lankaa ja teen toisen sukan kerän sisältä samaan vaiheeseen ja tarvittaessa voin loput tehdä sitten magic loopilla siten, että teen molempia sukkia yhtäaikaa.
Näin, uskaltaakohan tätä katsoa, että kuis pitkä postaus tästä tuli. :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti